Home » Okategoriserade » Saknar den norrländska naturen

Naturen är en av de saker jag saknar mest med Norrland. Visst finns det natur i Stockholm också, och då menar jag inte bara konstgjorda parker utan här finns också mer vild natur, men känslan i naturen är liksom inte densamma som i Norrland. Man känner sig inte lika fri. Man känner inte det där lugnet och fridfullheten som Norrlands vida skogar ger. Där är naturen vild och den är sin egen. Här känns det på något sätt alltid som att människan tycker att hon har rätt att äga och tämja naturen, att den ska finnas där för människans skull och inte för sin egen. Jag kan inte riktigt förklara det på något bättre sätt.

Släppa in naturen
Hur som helst, anledningen till att jag kom att reflektera över naturen är att jag har en vän som ska riva ut en vägg och sätta glasdörrar där istället. Alltså en yttervägg, så att hela väggen blir som ett stort fönster. En rolig idé tycker jag, fast jag vet inte om jag skulle vilja ha så själv. Det känns som att det skulle kännas så kallt på vintern att ha så stora glaspartier. Fast Santex skjutdörrar (som han ska köpa) har väldigt lågt U-värde och isolerar därmed bra, så det är inget man behöver oroa sig för. Och vad har då det här med naturen att göra? Jo, anledningen till att man sätter in stora glasdörrar eller fönster är ju för att man vill komma närmare naturen. Man vill sammanfoga ute och inne. I Norrland skulle jag mer än gärna ha stora fönster som bjuder in naturen, men här i Stockholm är det inget som lockar mig. Dels för att man bor mycket tätare inpå varandra här, men också för att naturen helt enkelt inte är lika vacker och inbjudande här. Här vill man snarare stänga sig inne. I alla fall är det så för mig.

Hittade en fin film med Santex-grejer, dock på danska!

Tanka norrländsk energi
Fast jag ska inte säga att jag inte trivs här, för det gör jag. Det finns många positiva saker med att bo här. Kanske flyttar jag tillbaka till Norrland någon gång, men det är inget jag ser i den närmaste framtiden. Just nu är karriären mitt fokus och där har Norrland inte lika mycket att erbjuda mig, tyvärr. Som tur är så kan jag ju åka till mitt älskade Norrland och hälsa på ibland, och då brukar jag alltid passa på att vara ute mycket i naturen. För mig är det som att ladda batterierna. Tystnaden, den rena luften, de vilda djuren och känslan av att vara en del av något större är helt oslagbar. Det ger mig energi som jag tar med mig tillbaka till Stockholm. Jag försöker liksom spara känslorna inom mig så att jag kan ta fram dem när jag behöver det. Även om jag inte rent praktiskt kan gå ut i den norrländska naturen och sätta mig på en stubbe och fundera när jag grubblar över något så försöker jag i alla fall att göra det mentalt och fylla upp mitt sinne med den energi som jag tankade när jag var där på riktigt. Låter det flummigt? Jepp, det är det nog också.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *