Om Bygdeå församling

bygdea-kyrkaDet här är bloggen som kommer att romantisera det norrländska, det så länge saknade. Sverige är idag ett land som urbaniseras mer och mer. Faktum är att det idag bor mer människor i storstäderna än vad det gör på landsbygden, vilket är ett trendbrott. Det har aldrig någonsin sett ut så tidigare i den svenska historien och det är ledsamt på många sätt och vis, samtidigt som det är en tydlig effekt av ett samhälle som mer och mer förändras. Norrland avfolkas med andra ord, det blir mindre och mindre människor som bor i de mindre orterna, vilket i sin tur har påverkat både skolväsendet och sjukvården. Jag som kommer att skriva på den här sidan, Henrik, är en del i det problemet.

För ett antal år sedan så flyttade jag mitt pick och pack från vackraste Norrland till storstaden, som så många andra gjort och gör, i jakt på lyckan och självförverkligandet. Det var i unga år jag rörde på mig, jag hade inte ens hunnit fylla 20. Det var spännande och nervkittlande att bli en del av den svenska huvudstadens befolkning, något som länge var ett mål och en drivkraft för mig då jag var helt övertygad om att det inte fanns något mer att hämta från Norrland och min hemvist. Västerbotten blev med andra ord ett passerat kapitel, jag startade på nytt i Stockholm med en plan om att göra karriär efter en viss tid studier. Ekonomi och pengar har alltid intresserat mig så jag sökte mig till rätt typ av utbildningar för att lyckas landa ett jobb, något som jag lyckades med efter ett tag.

Problemet är att jag aldrig har lyckats hitta någon känsla i Stockholm. Det saknar en själ som man kan relatera till, det går inte att lära känna staden eftersom att den är så tom trots att den är så full av människor. Det ska sägas att jag trivs, och att jag är nöjd med de valen som jag fattat, jag gör idag precis det som jag alltid velat göra, men saknaden efter Norrland, Västerbotten och Umeå med alla små orter runt om kring växer för varje år som går. Istället för att jag ska flytta tillbaka har jag valt att ta denna väg istället. Att driva en sida som uteslutande handlar om det som händer i området där jag föddes och växte upp. Det blir nostalgitripper och viss mån av saknad i det som skrivs, med en stark respekt inför hur jag formats som norrlänning och hur det har kommit till användning i storstaden Stockholm. Välkomna hit till Bygdeå församling!