Home » Okategoriserade » Norrländsk mat

Det finns en hel del saker som är synonymt med Norrland och kanske framför allt Västerbotten när det kommer till mat. Det är inte direkt märkligt att vi norrlänningar har en lång tradition att äta från det som naturen ger oss, allt ifrån bär och svamp till det vilda köttet. Renskötsel är som de flesta vet väldigt vanligt här i Norrland, därför blir det också naturligt att det är renkött som oftast hamnar på våra tallrikar. Ren är verkligen Norrlands pulsåder, och många har i flera generationer levt och överlevt tack vare den näringen. Det finns en stor stolthet i denna tradition, något som vi gör vad som helst för att bevara.

Men renarna är bara en del av det som är så typiskt med den norrländska maten. Vi är också fiskare av rang och äter väldigt ofta olika typer av fiskar. Röding och lax är ständigt återkommande fenomen på våra middagsbord och stoltheten i att äta löjrom från Kalix är påträngande. Norrlänningar är med andra ord väldigt duktiga på allt som har med fisken att göra, från att fånga den till att tillaga den.

Det är som sagt inte bara köttet som är tradition här, vi har också andra influenser. Det som är kanske mest påfallande är hjortron som växer i överflöd här uppe. Det är ofta en extra ingrediens i många maträtter och det är kul att se hur övriga Sverige har inspirerats av det. Det som dock inspirerat mest måste vara den ikoniska Västerbottenosten, som inte går att hitta en motsvarighet till någonstans.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *