Home » Okategoriserade » Förflyttningen söderut – från bygd till storstad

Precis som flyttfåglarna så väljer många att flygga från bygden idag. De större städerna erbjuder fler jobb vilket tvingar en del att flytta fastän man kanske egentligen inte vill. Bygdeå-folket dras mot Skellefteå eller Umeå i första hand, men även städerna lite längre bort lockar. Såväl Piteå som Storuman, Östersund och Sundsvall har blivit städer dit många flyr.

De stora kedjorna är morgondagen
Ett särskilt minne är då företaget Trademax öppnade i Sundsvall. Ett företag i den storleken drar mycket folk, och jag tror att hela två familjer från bygden flyttade ner i samband med den öppningen, då de fick jobb allesammans. Men man måste samtidigt förstå att de stora kedjorna har den fördelen att de kan erbjuda jobb, och för många är det faktiskt en positiv sak även om vi ”byfolk” kanske är lite bakåtsträvande från och till.

Digitalt eller inte – olika köpbeteenden
Företaget som öppnade i Sundsvall driver ju även trademax.se där de erbjuder samma sortiment fastän digitalt. Det visar bara på att det finns många olika sätt att handla på i dagens samhälle. För en del vill fortfarande ha en fysisk plats att åka till där de kan titta, klämma och känna på det de ska handla. Andra föredrar det digitala för att slippa just detta, och med möjligheter till hemleverans behöver man knappt sätta sin fot i en butik om man inte vill.

Här i Stockholm är det snarare så att man har komprimerat allting till köpcentrum, så att man kan göra det hela till en aktivitet. Man åker till ett och samma ställe där man förväntar sig att kunna få tag i allt på en och samma gång. Effektivisering, precis som på alla andra ställen i samhället. Det är sådana saker som får mig att längta hem till bygden igen. Det stressfria levernet som man kan njuta av där, på ett sätt som jag inte kan finna här i storstaden.

shoppingcentrum

Typiskt Stockholms-shopping. Allt samlas på ett och samma ställe!

Uppe i Bygdeå finns inga stora kedjor. Vi har ICA Nära, Bygdeå Verkstad och ett företag för Däck och Smide ungefär. Sedan tar det slut. Sedan finns det såklart annat runt omkring mot Robertsfors, men då är det ändå bilvägen man får ta dit. Det räcker gott och väl tycker jag. Bygdeå behöver inte mer än så.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *